Dag 1 – Amsterdam Centraal naar station Muiderpoort
Al 208 keer gelezen!
En ja hoor, de eerste stappen op een nieuwe route zijn gezet. We hebben de auto achter gelaten bij de P+R op Zeeburg en zijn met de tram naar Amsterdam-Centraal gegaan. Daar begint de proloog van het Westerborkpad met een wandeling van het station naar de Hollandsche Schouwburg. Voor veel Joodse mensen begon de deportatie naar kamp Westerbork in de Hollandsche Schouwburg. Op onze wandeling door een guur Amsterdam valt ons als rustliefhebbers meteen de enorme drukte op. Zelf op deze winderige januaridag zijn de straten en de pleinen vol. Vol mensen en dat zijn de meeste indrukken. Teveel om bij te houden. Maar de fietsen maken van de stad werkelijk een bezet gebied. De vogels in de bomen maken ook onomstotelijk duidelijk dat ze schijt hebben aan wat beneden geparkeerd staat.
We passeren het Anne Franck Huis en de Westerkerk de straat wordt zelfs bevolkt door voetgangers en het is daarom voor fietsers en auto’s erg lastig om hun weg te vinden. De oude stad kan eigenlijk de moderne verkeersstroom en het aantal mensen niet aan. Maar ja, ook wij willen wel graag een stukje historie meenemen vanaf de plaats waar het ooit gebeurde. Het pad slingert door de grachtengordel en geeft leuke doorkijkjes.
Zo rond de lunchtijd vonden we een plekje in een cafeetje, waar we genoten van brood met kaas en thee van diverse smaken. Het is gewoon leuk om een dagje in Amsterdam te zijn. We wandelen verder langs de Herengracht, boekwinkeltjes en de Stopera. Een bezoek aan het Waterlooplein moet natuurlijk. Het is er niet druk en wat we zochten vonden we niet. Dus dan toch maar doorwandelen, want de temperatuur leende zich niet voor lang stil staan. We passeren het Jonas Daniël Meijerplein en langzaam komen we tussen de voor ons herkenbare plaatsen uit de geschiedenis.
Na het Sarfatipark en Artis landen we in de Hollandsche Schouwburg. Daar namen we de tijd om de foto’s en de interviews met overlevenden tot ons door te laten dringen. Er is natuurlijk wel veel te veel om te horen en te zien. En dat alleen al op deze ene plek. Je kunt er dagen doorbrengen en luisteren naar de verhelen. Toch dringt het luisterend tot me door dat de stad daarbuiten een groot contrast vormt met de stad hier binnen. Wat een paar jaar (1945-2019) niet kunnen doen met de beleving van de mens!
We liepen verder en kwamen langs de Plantage Middenlaan en passeren het beeld van Carel Kneulman ter nagedachtenis van het kunstenaarsverzet in WOII. Na het Oosterpark en nog een paar straten en hoeken komen we bij het eindpunt van de dag: Station Muiderpoort. De kop is er af. Hier gaan we de volgende keer beginnen voor de etappe naar station Weesp.
Een dag wandelen in de stad heeft ons veel indrukken gegeven, waaronder het feit, dat we het platte land, de bossen en de bergen verkiezen boven de stad voor een dagje wandelen.
Geef een reactie