Hoofdpijn
Al 629 keer gelezen!
Ik ben geen arts of hoofdpijndeskundige, maar schrijf toch een klein blogje over hoofdpijn. Inmiddels heb ik zelf al bivakkerend hoofdpijn gehad door de jaren heen en het voor mezelf leren voorkomen en/of bestrijden. Ik heb ook bij veel anderen hoofdpijn waargenomen en snap niet altijd waar het vandaan komt, maar kan wel een paar tips ter voorkoming of bestrijding geven.
Allereerst is er de uitrusting. Doe ALTIJD iets op je hoofd dat de zon, de wind, de warmte, de kou of wat dan ook deel uit je ogen en van je hoofdhuid kan houden. Ik heb al jaren een hoedje, dat de zon uit mijn ogen en van mijn (kale) hoofdhuid houdt, dat mijn zweet opneemt en de wind langs mijn oren tempert. Ga vervolgens VOOR JEZELF na of een goede zonnebril voor jou rust aan de ogen geeft. Ik heb nooit een zonnebril op, behalve als ik sneeuw om me heen heb. De schittering van de zon op de sneeuw doet pijn aan mijn ogen en veroorzaakt hoofdpijn.
Ik heb inmiddels ook door dat ik in de bergen meer water nodig heb dan anders. Te weinig vocht betekent bij mij ook een grotere kans op hoofdpijn. Iemand legde me uit dat dat voornamelijk door de inspanning en de hoogte komt. In de bergen gebruik ik zeker drie liter water per dag, maar meestal is het meer. Water tap ik gewoon uit een beekje (stromend water) en dat is nog nooit verkeerd gegaan. Mocht het niet anders kunnen dan schep ik water uit een meertje en doe er een zuiveringstablet in. Ook nog nooit problemen mee gehad.
En wanneer je toch hoofdpijn hebt? Beneden de 2500 meter denk ik niet meteen aan hoogteziekte, dus ook niet aan afdalen. Twee tabletten paracetamol en een tablet codeïnesulfaat helpen. De codeïne zorgt voor een veel betere opname van de paracetamol en dat kan uitstekend uitkomen als je nog verder wilt die dag. Uiteraard werkt de combinatie ook tegen andere pijnen, bij vastzittende hoest en nog enkele kwalen. Handig om mee te nemen.
Geef een reactie